Cand este necesara o proteza de sold?

 

Odata  cu evolutia tehnologiei foarte multi oameni si-au recapatat speranta ca mai pot merge normal odata ce au recurs la implanturi cu proteze de sold. Acestea presupun inlocuirea articulatiei bolnave cu o proteza realizata din material metalic.

Dincolo de afectiunile clasice care duc la implantul unei proteze, aceasta mai poate fi folosita si pentru a corecta membrele, daca unul dintre acestea este mai scurt. Se apeleaza la implantarea unei proteze atunci cand durerile de la nivelul articulatiei soldului nu mai pot fi ameliorate deloc.  

artroplastia solduluiSe poate recurge la inlocuirea articulatiei si atunci cand pacientul are o tumora sau o necroza osoasa deoarece in urma implantului durerile se diminueaza sau chiar dispar. Dupa operatie pacientul poate sa renunte la tratamentul cu calmate sau antiinflamatoare deoarece acestea nu ii mai sunt necesare.

Pentru ca recuperarea sa decurga intr-u mod corespunzator este necesar ca tendoanele si muschii din jurul protezei sa fie in stare buna. Mai trebui spus faptul ca acestea sunt de doua feluri:

  •          cimentate – sunt destinate persoanelor in varsta si sunt fixate cu ciment special;
  •          necimentate – recomandate persoanelor care au calitatea osului foarte buna.

Conform studiilor, fumatorii prezinta un risc mai mare de nevindecare si de aparitie a unor complicatii post-operatorii. In cazul acestora exista sanse de supravietuire de 92% in cazul unei operatii, in comparatie cu 99% sanse pe care le au nefumatorii. Se recomanda ca atunci cand pacientul sufera o asemenea interventie chirurgicala sa renunte la fumat.

Pentru efectuarea operatiei nu exista limita de varsta si riscuri majore asumate odata cu cresterea acesteia. Trebuie luat in considerare ca, indiferent de varsta pacientului, acesta trebuie sa fie capabil din punct de vedere clinic sa treaca prin toate etapele care sunt necesare in cazul unei asemenea interventii.

Mai trebuie spus si faptul ca o asemenea proteza se inlocuieste cam odata la 10 ani, iar din aceasta cauza nu este recomandat sa depasiti aceasta perioada de tip. Inlocuirea ei se poate face si atunci cand se constata distrugerea osului din jurul protezei. Trebuie sa mergeti periodic la control pentru a evita pierderea de sub control a distrugerii osului, mai ales datorita faptului ca aceasta inlocuire trebuie sa aiba loc in contextul in care reconstructia osoasa poate fi facuta.

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s